Видове лещи

© Виктор Христов

Какви видове контактни лещи

се предлагат в момента на пазара


   В момента на пазара се предлагат много видове лещи, с разнообразни характеристики и качества, изработени от различни материали. За да може човек да направи информиран избор и да закупи най-подходящите за неговите очи лещи, естествено е добре да познава техните разновидности...


видове контактни лещи
Още полезна информация за лещите можете да получите и от другите статии, линкове към които ще откриете в съдържанието, а в днешната публикация ще опишем накратко техните видове. Съществуват различни класификации на контактните лещи. Общо взето, те се разделят на две големи групи: меки контактни лещи и съответно - твърди контактни лещи. Твърдите лещи за очи обикновено се препоръчват за корекция на зрението при по-сложни случаи и се използват от около 10% от хората, които по една или друга причина предпочитат лещите пред очилата. Добре е да се знае, че технологията им на производство вече е подобрена и за разлика от старите твърди лещи, в наши дни е отстранен техният основен недостатък. Какъв е той? Старите твърди лещи, произведени от разновидност на плексигласа, силно ограничаваха притока на кислород към роговицата на окото, което може да доведе до сериозни проблеми. Съвременните GP лещи (газопропускливи контактни лещи) са изработени от полимери, които позволяват достъпа на кислород до окото и могат да се използват без особени притеснения. Меките контактни лещи биват хидрогелни и силикон-хидрогелни (по-нова разработка, познати са и под името "дишащи лещи").
   Според режима на носене лещите се делят на следните видове: дневни (вечер се свалят, почистват се и се оставят в разтвор до сутринта), лещи с гъвкав режим на носене (1-2 денонощия без да се свалят), лещи за удължено носене (носят се без да се свалят в продължение на 7 денонощия), лещи с непрекъснат режим на носене (до 30 дни без да се свалят). Според честотата на замяна лещите биват еднодневни, такива, които се заменят след една или две седмици, след един, три или шест месеца, максимум - една година. В зависимост от дизайна (формата) разграничаваме следните видове лещи: сферични, торични, бифокални и мултифокални, ортопедични. Кой от тези видове е необходим на пациента, определя специалист-офталмолог, според конкретния случай.

   Видове цветни лещи за очи

   Тъй като сайтът е посветен именно на цветните контактни лещи, отделно ще разгледаме техните разновидности. Както споменахме в уводната статия, цветните лещи са практични, удобни и красиви. Голяма част от описаните дотук видове лещи могат да бъдат същевременно и цветни. Те съчетават в едно както възможността за корекция на зрението, така и възможността за промяна на цвета на очите. Впрочем, дори да имате безупречно зрение, нищо не пречи да се възползвате от прекрасната възможност да промените своя външен вид, по-точно - една от най-важните черти на лицето - цвета на очите. Именно с тази цел за изобретени различните видове цветни лещи без диоптър. На практика почти всеки производител предлага в своя каталог и цветни лещи. Често на обикновения потребител му е трудно да се ориентира в това разнообразие от видове и да направи правилен избор. Точно затова ще поговорим за цветните контактни лещи малко по-подробно. И така, какви видове цветни лещи има?
   Преди всичко, те могат да бъдат диоптрични, или такива без диоптър. Първият вид се използва от хора, които се нуждаят от корекция на зрението - например при астигматизъм, далекогледство или късогледство. Отделен подвид са така наречените протезни цветни лещи (prosthetic lens). Това е вид цветни контактни лещи, които са с чисто медицинско предназначение. Използват се, когато е необходимо да се прикрие нараняване на окото, за да не личат пораженията и да се постигне същият вид като на напълно здраво око. Има цветни лещи, които изцяло променят цвета на окото, другият вид са тези, които променят оттенъка, подсилват наситеността на естествения цвят на очите. Особен интерес за младите хора представляват театралните, или карнавални лещи. Използва се и друго наименование - Crazy. Този вид цветни лещи са със специален ефект и придават на очите наистина много интересен вид, който в някои случаи действително е "crazy" - адски пламъци, усмихнати или намръщени емотикони, под формата на знак за повишена радиация и какво ли още не. Впрочем, може би на карнавалните цветни лещи ще посветим отделна публикация.
С това приключваме темата за видовете лещи. Независимо от това, кой вид ви е необходим - преди да направите своя избор е желателно да се консултирате със специалист. И накрая - важен и често задаван въпрос - откъде можете да купите желаният вид контактни лещи? Някои офталмолози продават контактни лещи, но естествено изборът в този случай е по-ограничен. Лещи можете да закупите и във всяка оптика, но най-голямо е разнообразието от видове в специализираните онлайн магазини. Успех в избора!