Грижи за цветните лещи

© Виктор Христов

 

Почистване, дезинфекция и съхранение

на цветните контактни лещи


   Независимо от това, дали са цветни или прозрачни, диоптрични или без диоптър, лещите изискват полагането на определени грижи за тях. Спазването на елементарните правила при почистването, дезинфекцията и съхранението на вашите лещи е от първостепенно значение. Контактните лещи, както подсказва и тяхното наименование, влизат в пряк контакт с очите. Грижите за лещите са всъщност грижи за вашите очи. За да се запази зрението и да се намалят рисковете до възможния минимум, е добре да се съблюдават няколко основни правила...


грижи за цветните контактни лещи
И така, след като в миналата статия разгледахме въпроса как се поставят лещите, нека видим и какви грижи изискват те. По принцип е без особено значение това, дали лещите са цветни или прозрачни - почистването и съхранението се извършват по един и същ начин, въпреки че в някои случаи има известни специфични различия. Несъмнено грижата за лещите е най-важният фактор, осигуряващ тяхното безопасно и безпроблемно използване. Преди всичко нека наистина да споменем някои прости правила, спазването на които е задължително. Ръцете трябва да бъдат чисти - измийте ги със сапун, изплакнете обилно с чиста течаща вода. След като се убедите, че сте отстранили всички замърсявания и по пръстите не са останали частички от сапуна, трябва да ги подсушите. Недейте да бършете ръцете с кухненската кърпа или с носната си кърпичка. Най-добре е просто да оставите водата сама да изсъхне. Едва след това можете да преминете към следващите действия, свързани с почистването на вашите контактни лещи. Най-малко грижи
изискват еднократните цветни лещи. Просто преди да ги свалите, трябва отново да измиете ръцете си, сваляте лещите и ги изхвърляте. Наистина - никакви грижи. Лесна работа. По друг начин стоят нещата при останалите видове контактни лещи. Не се плашете - те също не изискват кой знае каква грижа. След малко сами ще се убедите в това. Но преди това ще споменем още няколко важни правила.

   Не давайте на никого "да направи едно кръгче" с вашите цветни лещи. Това не е колело. Не се притеснявайте, че ще ви помислят за скръндза. Мислете за здравето си - за какво са ви чужди микроби и бактерии? Смело прехвърлете вината върху нас - на желаещите да се изфукат с вашите страхотни цветни лещи, покажете тази статия, особено ето това изречение: Категорично не се препоръчва ползването на контактните ви лещи от други хора! Рискът от инфектиране на очите е твърде голям, а последствията могат да бъдат много сериозни. По същата причина и вие недейте да използвате чужди лещи. Всички контактни лещи - цветни, диоптрични, комбинирани и т. н., имат определен срок на годност. Не използвайте лещите си по-дълго време отколкото трябва. Лято, жеги, отпуски. Така ни се иска да се потопим в прохладните води на някоя река, езеро или басейн, да ни докоснат ласкавите морски вълни. Чудесно е, наистина. Не забравяйте обаче преди това да свалите вашите лещи. Никак не е желателно да сте с тях, тъй като на практика е неизбежно в очите ви да попадне вода. За морската - ясно, за езерната - също. Соли, бактерии... Речната вода също бъка от микроорганизми, има и механични частици - песъчинки, слюда, парченца от листя и клони и какво ли още не. В обществените басейни коктейлът е страхотен - хем бактерии, хем агресивна химия. Обърнете внимание - не се препоръчва използването и на чешмяна вода за почистването или овлажняването на лещите. Между другото, ако имате нужда от допълнителна информация за цветните контактни лещи - прегледайте и съдържанието на блога.
   В крайна сметка грижите за лещите, наред със спазването на изброените дотук правила, се свеждат до следното: редовно почистване, изплакване, дезинфекция. Сложно и досадно? Не, не е сложно, не отнема и кой знае колко време. Добрата новина е, че в повечето случаи за всички тези операции ще ви бъде необходим един и същ разтвор. В момента на пазара се продават най-различни видове разтвори за лещи. Въпреки привидното разнообразие, водещите фирми се броят на пръсти, така че няма да ви бъде трудно да изберете. Както споменахме, особено удобно е използването на многофункционален разтвор за лещи. С него грижата за лещите е изключително лесно нещо. Мултифункционалният разтвор се използва едновременно за почистване, изплакване, дезинфекциране и съхраняване на контактните лещи. Все пак, трябва да знаете, че не всеки вид разтвор е подходящ в еднаква степен за различните видове лещи. Задължително се консултирайте по този въпрос с лекар-специалист. Не съжалявайте за "загубеното" време. По-добре предварително да се видите с лекаря за 10-15 минути, отколкото той след това да ви вижда в продължение на седмици и месеци (не е изключено вие от своя страна да не го виждате).
   Почистване на контактните лещи. След като сте измили и подсушили ръцете си, свалете едната леща. Поставете я внимателно върху дланта си. Капнете върху нея малко количество от разтвора. Без да натискате твърде силно, я разтъркайте с върха на показалеца на другата ръка (внимавайте да не разкъсате лещата с ноктите). Обърнете лещата и повторете операцията. Процедурата трае общо 30-40 секунди. По същия начин се погрижете за почистването и на

другата леща.
   Изплакване на лещите. За да сте сигурни, че ще бъдат отстранени всички замърсявания, след като почистите лещата, трябва да я изплакнете с по-голямо количество от разтвора. При нужда - повторете процедурата два пъти. Дотук - нищо сложно, нали?
   Дезинфекциране и съхранение на контактните лещи. Ежедневното дезинфекциране на лещите е необходимо за да се предпазят очите ви от сериозни инфекции, причинени от микроорганизмите, които е възможно да се развият на тяхната повърхност. Универсалният разтвор за лещи също така ще се погрижи и за отстраняването на натрупаните протеинови наноси по повърхността на лещите. След като сте почистили и изплакнали лещата, просто я поставете в предварително подготвения специален контейнер. Той трябва да бъде чист, с налято в него достатъчно количество от разтвора. Както споменахме, по същия начин се процедира и с втората леща. Това е - останалото е грижа на разтвора. Обикновено след около 4-5 часа лещите са готови за използване отново. Не забравяйте - самият контейнер също трябва да се поддържа чист. Изхвърляйте използвания вече разтвор и го заменяйте с изцяло нов (не допълвайте малко количество към стария). Внимавайте в контейнера винаги да има достатъчно количество от разтвора. Затваряйте плътно капачето, за да си спестите неприятните изненади. В случай, че използвате универсален разтвор, той се използва и за съхранението на лещите. Това е.
   Цветните лещи е възможно да изискват малко по-специфични грижи. В някои случаи за тяхното съхраняване се препоръчва използването на физиологичен разтвор (0,9% NaCI), а за почистването - 3% разтвор кислородна вода и 2,5% разтвор на натриев тиосулфат. Независимо от това, какви са вашите контактни лещи и колко често ги използвате - най-важният съвет, който следва да запомните е: Консултирайте се предварително по всички въпроси със специалист-контактолог. И разбира се - когато купувате цветни лещи, се поинтересувайте, какви специфични грижи се изискват за тях.
И така, видяхме, че поддържането на контактните лещи по принцип не е нещо сложно, особено в случай, че използвате универсален разтвор. Точно това е и темата на следващата статия. В нея ще ви разкажем за различните видове разтвори за контактни лещи, за достойнствата (и евентуално - недостатъците) на продуктите, предлагани от различните производители. А в случай, че всичко по този въпрос ви е ясно, можете да разгледате онлайн актуалните в момента предложения и да си изберете красиви цветни лещи и продукти, необходими за тяхната поддръжка. Приятно пазаруване!